Thursday, April 26, 2007

The Fountain




The Fountain

Ezt a filmet megnézed. Nem csak azért mert elég nyilvánvalóan zseniális, hanem mert azt is mondom, hogy az. Az utolsó film ami ilyen hatással volt rám az a The Elephant Man volt, amit kb végig zokogtam. Más a két film persze, más reakciót vált ki az emberből, más érzéseire hat, de hat.Mindkét film.Keményen odabasz (már elnézést) úgy, hogy napokig nem tudod kiverni a fejedből. Agyalsz rajta, folyton a gondolataidba furakszik. Velem legalábbis ez volt/van mióta láttam.Persze az is elképzelhető, hogy én élem meg ennyire intenzíven, sebaj.

Szóval a filmről:
A rendező nem más, mint Darren Aronofsky, kinek neve mellé olyan filmek jegyezhetőek mint pl a és a Rekviem egy álomért.Ezek alapján az ember sejtheti, hogy nem egy pehelykönnyű limonádét fog megtekinteni.
A film fogadtatása rendkívül vegyes. Tudtommal Amerikában megbukott, a Velencei filmfesztiválon kifütyülték.Ám az imdb-n, a filmre szavazók körübelül 48%-a 10 pontot adott rá, és ha így folytatja, nem sokára már a 250 legjobb film listájára is felkúszik.
A történet 3 szálon fut (3 idősíkon).Az első az 1500-as években, a második 2000-ben míg a harmadik a távoli jövőben, 2500 környékén.
Ezt a három szálat két dolog köti össze.Egy pár és egy fa. Az, hogy miként, az persze kiderül a filmből, nem lövöm le ;D
A trailer alapján sokan történelmi filmre, vagy esetleg nyáltól túlcsordult lovestoryra számíthatnak.Nos, egyik sem igaz. Persze, a filmre mondhatnám azt, hogy szerelmi történet, de annál sokkal mélyebb. Látni kell.És ha elsőre nem is világos minden, másodszorra már minden tisztává és érthetővé válik.Nem okoz gondot megnézni többször (nekem legalábbis) mivel tipikusan olyan filmről van szó, amit újra és újra látni kell.



Gyönyörű. Az idei év legszebb filmje, sőt.
A színészek remekek (Hugh Jackman, Rachel Weisz), a látvány nemkülönben a zenéről meg felesleges ódákat zengeni, elég megemlíteni, h Clint Mansell csinálta.
Azt hiszem nálunk csak dvd-n jön ki májusban (megvezsem, az biztos) de aki teheti, szerezze meg.




10/10

No comments: